2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programı

2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMI

2024-2025 Genel Hedef: Sosyal Beceriler

2024-2025 Kütahya ili Yerel Hedef: Sınır Koyma (Her il kendisi belirlemektedir.)

Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlanarak okul müdürlükleri tarafından onaylanacaktır.

NOT: Özel hedefler, rehber öğretmeni/psikolojik danışmanı bulunan okullarda Okul RPDH yürütme komisyonu tarafından okulun ihtiyaçlarına göre (RİBA sonuçlarına göre)  hedef listesinden  belirlenecektir. Rehber öğretmeni olmayan okullar özel hedef belirlemeyecektir.

Rehberlik Öğretmeni bulunan okulların e-rehberlik servisi üzerinden, rehberlik öğretmeni bulunmayan okulların ise planlarını simavrehberlik@gmail.com adresine 04.10.2024 tarihine kadar göndermeleri gerekmektedir. E-rehberlik ve mail olarak göndermeniz yeterlidir, ayrıca Resmi yazı (üst yazı) gönderilmesine gerek yoktur.

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA PROGRAMI HAZIRLAMA ESASLARI

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programı, resmi ve özel okullarda e-Rehberlik Sistemi üzerinden hazırlanırken rehber öğretmeni olmayan okullar, bilim ve sanat merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ve halk eğitimi merkezlerinde www.orgm.meb.gov.tr adresinde, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri sekmesinde yer alan EK-1 MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi'nden yararlanılarak hazırlanır.  MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi, okul/kurumlar tarafından sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin standart çerçevesidir. Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı verilen hizmetlerin temelinde yer alır, hizmetlerin etkililiğini artırır ve kanıta dayalı hizmet sunmayı sağlar. Bu nedenle hazırlanan programının gerçekçi ve uygulanabilir olması gerekmektedir.

- Program formatı için EK- 3 Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programı kullanılır.

- Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlarken EK-1 MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Sunum Sistemi'nde yer alan  "grup çalışmaları" bölümünden yararlanılır. "Bireysel çalışmalar" bölümü okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlanırken kullanılmamaktadır.

-Okul rehberlik ve psikolojik danışma programı hazırlanırken hedef iş akışı yönergesi ve hedef iş akış çizelgesinde standartlar dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

- Programda o yıl için belirlenen genel hedef, yerel hedef ve özel hedeflere (rehber öğretmen/psikolojik danışmanı varsa) yönelik çalışmalara yer vermek esastır.

- Genel hedef, yerel hedef ve özel hedefler Bakanlık tarafından yayınlanan EK-2 Hedef Listesi'nden belirlenir.

- Tüm hedeflerin öğrenci, öğretmen ve veli gruplarından her biriyle çalışılması önerilmektedir.

- Öğrencilerle yapılacak çalışmalar Gelişimsel ve Önleyici Hizmetler ve İyileştirici Hizmetler bölümünde yer almaktadır.

- Veli ve öğretmen grubuna yönelik yapılacak çalışmalar ise Destek Hizmetler bölümünde yer almaktadır.

EK 1: MEB SUNUM SİSTEMİ

EK 2: HEDEF LİSTESİ